středa 7. dubna 2010

HK (bohuzel) ubreceny

Tak treti den za nami. Plus je, ze se mi podarilo rozchodit wifi takze v hoteku je co delat. Minus je, ze dnesni prsava predpoved ma vydrzet az do soboty. :(
No nic s oocasim clovek nic nenadela tak co uz...
Vcerejsek pokracoval ve stylu objevovani mesta a reseni Gulinu. Rano (spis dopoledne, vytuhli jsme do desiti) na nadrazi Hung hom v Kowloonu zjistit jak a co (v tamejsi China travel tvrdili ze sezenou jizdenku do 3 prac. Dnu za cca 350hk) - fajn, tak vime na cem jsme. Cestou jeste snidanoobed v portugalske restauraci (aspon zhruba ale zmena od nudli k evropskym chutim je fajn). Po pokedni pokracujeme na obhlidku samotneho Hongkongu. Opet nasim uz oblibenym trajektem za par hk. Mraky byly sice tak nizko, ze je paraly vrcholky mrakodrapu ale jinak vse ok. Z trajektu jsme pokracovali zapadni casti HK mezi stanicemi Admirality a Central smerem na jih kolem znamych budov HSCB a Cina bank smerem na jih k Hongkong parku. Tady mala odbocka ohledne pochuzek po HK: je tu celkem malo chodniku, ale na druhe strane spousta nadchodu pro pesi. To je fajn, protoze semafory tu k nejsou priliz priznive pro chodce a prechazet ulic po prechodu na zelenou je nekdy na dlouho. Na druhe strane to komplikuje navigaci, nadchody se ruzne deli a stepi. Celkem jsme ale koukali, kolik je toho treba ujit pesky. Mistni chodi do prace z metra klidne odhadem i pul kilometru. Zastavky rozhodne nejsou po par metrech.
Ruznymi nadchody jse se tedy dostali k Hong kong parku. Velikosti ho odhaduju na Brnenske luzanku ale protize je HK kopcovity tak to neni zdaleka takova placka. Je videt, ze mistni si kousku zelene ceni, je tu spousta lidi ale hlavne vse je udrzovane, vsude jezirka s kapriky (pekni macci) a zelvickami. Nadchlo nas "aviary" coz je ptacinec. Funguje to tak, ze projdete zastenou z takovych jako koralku (pro pametniky: spis vetsich cecek) a octnete se v polkulove kleci odhadem 100m polomeru. Prostredkem vede lavicka jako "v korunach stromu" a ptaci jsou volne kolem. Super napad!
Po odpocinku v HK parku jsme sedli na patrovou tramvaj (takova celkem romanticky rozhrkana zalezitost) a presunuli se na zapad do casti Sheung wan. Stylem je to pry takova mala Shanghai. Tady se mi podarilo sehnat pro sebe a segru vyrobce klasickych razitek (vyriji na ne co chcete a drzatko maji se soskou vaseho cinskeho zviretniku) takze tahle mise je splnena... Den jsme zavrsili vybornym zakuskem a po prejezdu zpet do Kowloonu jeste vecer v 2000 absolvovali laserovou show. Katce a Filipovi to prislo nablble. me (kdyz si odmyslim ujecene-nadsenou budovatelskou hudbu k tomu) se to libilo. Napred se jeden po druhem ruzne rosvecovali vyskace naproti pres vodu a zenska vyjmenovavala co jsou zac. Pak do rytmu hudby to ruzne blikalo a poustelo lasery na oblohu. Poutove, ale pekne.
Dnesek (streda) byl ve znameni odpocinku a reseni veci kolem pokracovani do ciny. Zacalo to rano, kdy jsme vstali uz o pul osme (0130 stredoevropskeho casu :) a vyrazili na cinsky konzulat na viza kde meli otevreno od 0900. Vzhledem k tomu, ze bylo po 4dennim svatku tak fronta byla DOST dlouha, nicmene nakonec to celkem slo rychle a i diky tomu, ze jse tam stali uz pred otevirackou tak za cca hodinu bylo vyreseno. Dalsi faze byla prejezd na nadrazi v Hung hom a zajisteni jizdenky smer Guilin. A tady jsme narazili. Informace si nas prehazovali jak horky brambor (tady spis nudli) Cina travel najednou chtela 600hk a vyrizeni 5 pracovnich dni. Naprd. Problem je ze vlak do Guilinu 1/ nejezdi primo z HK ale ze Shenzenu, coz uz je za hranicemi a vstup podleha vizu, 2/ je pry treba vzit s predstihem a 3/ listky se daji koupit jen a pouze ve stanici odkud jede. Nicmene protoze veskere turist info a agentury zklamaly, tak nezbyva nez v sobotu vyrazit rano do Shenzenu a doufat ze chytnem listky na vecerni vlak. Tak nam drzte palce!
Ve zbytku dne jsme navstivili "diamond hill nunery" - budhistickou zahradu s chramem VIZ FOTO. Zajimave misto, pohled na kombinaci starych staveb a bonsaji s vezaky v pozadi je pro nasince hodne zvlastni. Ani me to mic nerusilo, takove spojeni stareho a noveho.
Cestou zpet pak vecere v cinske restauraci-jidelne, uz si zaciname zvykat a tusime co si cca dat, a pak posezeni v Kowloon parku. Protoze dnesek byl pojat odpocinkove tak to kolem sedme balime a jdeme na hotel. Nez vystojime frontu u vytahu a prodlouzime na recepci pobyt o 3 noci tak je pul osme. Ted je 2130 a ti dva vedle me uz tuhnou takze uz taky pujdu...

1 komentář:

  1. Ahoj cinani, diky za zpravy z cest a specialne za razitko!!!
    Jen mam jedno technicke prani. Nedalo by se to psat cerny na bilym? Kdyz to ctu bily na cernym, hrozne me z toho boli ocicka.

    Uzivejte si exotiku

    Sylva

    OdpovědětVymazat