středa 7. dubna 2010

Navrch huj, vespod fuj

Dneska vynecham tema stylu "co jsme dnes delali" a zkusim spis popsat jake mam za ty 2 dny pocity:

Navrch huj, vespod fuj!
Cina je bezesporu zeme mnoha kontrastu. Uklid neni vyjimkou. Tak uklizene parky jsem nikde jinde nevidel. Vsude pobihaji lidicci se smetakem/hadrou a vsechno suruji. Navic na vetsine verejnych mist je zakaz koureni a se psem jsme tu videli snad dva lidi za celou dobu. Takze parada cistota, ovsem dokud clovek nenakoukne do nejakeho svetliku nebo bocni ulicky. Tam je vse zcela jinak. Starym olejem zanesene vydechy klimatizaci, sposta pochybnych papundeklovych krabic, podivne "pristavky" podeprene bambusem... Dal nevim, protoze jsem se tam bal. A to ani ne proto, ze by me obrali (hk je pry jedno z nejbezpejsich velkomest na svete) jako spis proto, ze by me tam sezrala nejaka krysa.

Vymakane MHD
Predstavte si prazskou Opencard ktera 100% funguje. Koupite si elektronickou kartu, nabijete a jezdite. Pri vstupu do metra cvak, pri vystupu taky a podle poctu stanic se vam odecte prislusna castka. Stejne tak bus, salina (v hk jezdi na 2patra) , trajekt ale treba i parkovani nebo drobnosti (voda treba) v obchodech. Pokazde pritom vidite kolik se odecetlo a kolik zbyva. Pridejte si k tomu rychlou, cistou (viz vyse - doprava je "huj") dopravu s krakymi cekacimi lhutami a teprve pak si uvedomite, jak strasna je Brnenska (a v podstate i prazska) MHD.

Kolikrat hulkama jis, tolikrat jsi clovekem
Zapomente na poucky pruvodcu. V jidelnach (alespon tech levnejsich, kam chodime my) daji hulky a tim to zhasne. Navic jsou vetsinou umelohmotne a klouzou mnohem vic nez drevene. Jsme tu druhy den a chytam slusne krece do prstu. Navic moje predstava ze hk "janove" umi anglicky protoze tu meli brity spoustu let, plati jen castecne. Pocitat s tim, ze pani Changova z vyvarovny bude znat treba i "dobry den" je licha.

Cina je prelidnena
Popravde mam s timhle smisene pocity. Na jedne strane poloprazdne metro a mhd obecne. Na druhe strane jsem dneska v chunking mansion, kde bydlime, v prizemi videl frontu na vytahy ve ktere si lidi bezne cetli noviny. Tady bych mel asi osvetlit, jak Chunking mansion funguje. Predstavte si 15 pater vysoky blok kde v prizemi prochazi pasaz. V pasazi je hromada indickych obchodu s jidlem a cinskych se vsim moznym. Clovek se tu prodira mezi cinany, indy (kteri vam pred oblicej strkaji nabidky na jine hotely a napodobeniny hodinek) a klabosicimi cernochy, casto v klasickych africkych krojich styl "pyzamo". Po kazdych cca 50ti metrech jsou vytahy, ktere jezdi do ruznych casti tohohle lidskeho ulu. Nase jsou nastesti az v zadu, takze fronta na ne je nejmensi a clovek se dostane na radu uz tak 2-3 jizdu. Vytahy jsou vzdy po dvojicich s tim, ze prvni jezdi do sudych pater a druhy do lichych. To se zda byt v pohode do te doby, pokud nebydlite v patre 6 jako my, a recepci hotelu nemate v patre 15. Pokud chcete z pokoje do recepce, znamena to pak 1/ vytahem A z 6p do prizemi 2/ fronta na vytah B a do 15 patra, 3/ vytahem B do prizemi a 4/ vytahem A do 6 patra.
Navic v celem komplexu je odhadem 10 ruznych ubytovacich zarizeni (z nedostatku nazvu jim rikejme "hotely"), kazdy v jine casti a patre. Pritom problem temto hotelum nedela "pujcovat" si hosty, takze treba nas hotel "las vegas" nas poslal do pokoju hotelu "new guesthouse".

TV a kultura vubec
Prvni co cloveka prekvapi jsou caste cinske titulky u cinskych programu. Dava to smysl, protoze cinskych dialektu je spousta, navzajem si nerozumi, ale pismo maji spolecne. Druha vec ktera prekvapi obzvlast na zabavnich programech je, ze cinane maji podobny podivny smysl pro humor jako japonci. V tv se tedy odehravaji podivne souteze pri kteryvh konferencieri, navleceni v roztodivnych kostymech ala "manga robot" priserne prehravaji (udiv, smich, nadseni). Soutezici se tomu tlemi a tak je to pro vsecky bzunda...
Ostatni veci jsou tak nejak kycovite. Kazdy den v 2000 je tu svetelna show (mrakodrapy se ruzne rozsvecuji a blyskaji lasery). Jenze k tomu hraje strasne rozjuchana hudba pusobici "budovatelskym dojmem" a tak optimisticka az se clovek neubrani usmevum.

2 komentáře:

  1. 7.4.2010 11:00 Chladnicka jede OK, kontrola kazdy den
    Milan st

    OdpovědětVymazat
  2. Navrch HUJ... To bohuzel plati pro vsechna mesta sveta - cim vetsi, tim vetsi FUJ. Nakonec musim rici, ze to plati pro kazde lidske sidliste, mozna i jednani - vice mene. Ale take pro jiste vrstvy lidske spolecnosti. Cim chudsi a vice vysavane, tim vic. To bohuzel sebou nese i to, ze na sebe nabaluje i tzv kriminalni zivly. Ale to uz je jina oblast lidskeho zivota. Milan st.

    OdpovědětVymazat