středa 18. července 2012

Happy stampeding aneb Calgary sili! YEE-HAW

Alberta je nekdy zertem mistnakama nazyvana jako "our famous cowboy province". Asi na oslavu tohohle se tady v Calgary kona kazdorocne akce popisovana medii jako "nejvetsi akce pod sirym nebem na svete" oslavujici.... oslavujici.... no proste oslavujici ze jsou lidi vydlaci co smrdi hnojem a konskym potem. Proste takovy ten westernovy styl.
Cele se to jmenuje Calgary Stampede a trva to cca deset dni. Prvni Stampede usporadal v roce 1912 promoter Guy Weadick. Byla to uz tenkrat velka slava, ktere se zucastnilo sto tisic lidi coz je, vzhledem k tomu ze samotne Calgary melo v te dobe radove nejakych tricet tisic obyvatel, ohromne cislo.
Letosek byl asi trosku specialni v tom, ze vyslo vyroci 100 let. Protoze tu tim mistni hodne ziji, bylo znat ze se bude neco dit uz dobre mesic predem. Navstevnost je obrovska, cisla z roku 2012 jsem jeste nikde nenasel, nicmene v 2011 bylo jen na parade (viz nize) pres 400 000 lidi.
Jak ale cele Stampede probiha? Rozdelil bych to na nekolik fazi, pricemz detailneji popisu jen ty kterych jsem se zucastnil.

Faze 1 - pripravy

takhle se tu na stampede ohaknou vsichni
Hlavne pomalovane vylohy s motivy cowboyu, koniku, kravicek, las, klobouku a podobne a taky napisy jakoze by bylo dobre si zamluvit v restauracich "Stampede supper" predem, nez vam to zasedne nekdo jiny.  
Prodej kowboyskych opasku, klobouku a kdoviceho jeste, Clagarani se probouzi zacinaji si pysne vykracovat v kozenych holinkach, tlustych opascich a kloboucich....

 

 

Faze 2 - zahajeni - Parade

Takovy radostny pruvod, clovek si vzpomene na prvni maj. Bohuzel se to konalo dopoledne ve vsedni den (patek). Katka musela do prace a tak to nevidela. Ja jsem zacinal v 10:00 a pruvod v 09:00 tak jsem videl vazne jen zacatek, asi pulhodinku. Nabehl jsme docela brzo hned k 1st@6ave SE ke pruvod zacina abych videl co nejvic ze zacatku. Byl jsem tam uz tesne po osme, nicmene i tak stali lidi uz v nekolika radach. Nicmene jeste jsem chytil docela slusne mistecko a ikdyz mi obcas nekdo strcil hlavu do zaberu, celkem to slo i na foceni. Pred devatou se nic moc nedelo, jen nad nami poletoval vrtulnik a po ulici jezdili policajti na harlejich a konich (jeden z nich udelal uprostred ulice paradni bobek, cha!). Tesne pred devatou pak prulet stihacek, nejaky miniohnostroj, ktery na slunci docela postradal efekt a pak to zacalo.
konik drzi v ruce cedulky s yee-hoo
Kdo jste starsiho data a pamatujete prvomajove pruvody tak  se asi vcitite do atmosfery. Akorat misto pochodujicich vojsk pochodovaly ruzne skupinky lidi. Vetsinou to byli ti pravy drsni cowboyove co budou ucinkovat na rodeu na Stampede ale nektere skupinky patrily i skolam nebo ruznym sluzbam a institucim (DPM Calgary, popelari, nejake ropne spolecnosti......) a k me nesmirne radosti i ke kanadske jizdni. Proste takova smeska povozu, mazoretek, koni, kocaru, aut, motorek, kapel a kdoviceho jeste.Docela jsme cekal kdo z mazoretek na tom kakanci od kone uklouzne ale nic. Asi jsou tu na konske koblihy zvykli ;-)
popelari prevleceni za kone
Nektery veci byly celkem bizarni. Napriklad alegoricky vuz nejake ropne spolecnosti s umelohmotnou hlavou kone ktera se jakoby po vzoru vrtne plosiny zavrtavala do plastikoveho dortu se 100vkou nahore, nebo popelarsky vuz prevleceny za kone. Dalsi vec co me brala byli "roztleskavaci". Proste obcas nekdo nesl cedulky s napisy "YEE" a "HOW", coz je takove to cowboyske radostne citoslovce, a ukazoval to davu. A dav delal yee-how, yee-how. proste hykajici amici (OK tak kanadani). Pro evropana vazne zvlastni a dost smesne.
Bohuzel jsem po pulhodince musel mizet a pritom jsme pochopil jak jsme udelal dobre ze jsem prisel s predstihem. Za mnou se utvorily totiz dobre jeste dalsi ctyri rady lidi! Vzhledem k tomu ze vsichni stali na rovince, nemohli ti v zadu skoro nic videt a zbylo jim jen to hykani.
Bohuzel jsme nenasel zadne video s lidma co ukazuji ty cedulky ale nejake to yee-how muzete slyset treba na tomhle zaznamu nekde okolo 1:15.

Faze 3 - samotne Stampede

Cela akce se odehrava v prostorach ktere se jmenuji - jak jinak nez Stampede park! Je to takova plocha s pavilony, neco jako Brnenske vystaviste. Cele se to deli na nekolik casti.
  • Rodeo je takovy zmrseny stadion na kterem se odehrava hlavni cast zabavy, tedy rodea.
  • Exhibition jsou ruzne budovy a stany kde je k videni vsechno mozne
  • Midway jsou saukle (pro nebrnenske: kolotoce, lunapark)
  • Market je proste vsehocut stanku
  • Indian village je proste vesnice first nation s teepee a tak 

Vstup do arealu je placeny, na rodeo se pak plati jeste zvlast.
Protoze setrime kazdy dolar, premysleli jsme jak to udelat za co nejmin. Na webu jsme se docetli, ze v nedeli rano mezi sestou a devatou je vstup zdarma a navic snidane takze bylo rozhodnuto. Maureen nam tedy jeste poradila ze v patek vecer by to melo byt zdarma taky ale nebylo, takze jsme se jen v patek projeli tam a zpet.
Na nedeli bylo hlaseno slunecno a horko, vyrazili jsme z domu kolem sedme za prijemneho chladku jeste a rikali si jestli nam kratky rukav bude stacit.
tematicke WCko
U brany bylo rusno, nicmene fakt zadax takze parada! Prvni atrakci byla snidane zdarma, coz je v Calgary takova tradice ktera ke Stampede obdobi patri. Nekona se jen na samotnem Stampede, ale spoustu jich poradaji i ruzne ctvrte nebo i restaurace. Proste kdo si privstane, zdarmo se nazere.
Na Stampede to probihalo tak, ze jsme dostali listky ktere potvrzovali ze mame na snidani pravo. Je jich totiz jen omezene mnozstvi a tak je potreba nejak poznat ze dalsi lidi si do fronty uz nemaji stoupat. A ze to byla fronta! tahla se od severni casti arealu az nekam na jih pres Market a Midway a jeste se vselijak kroutila. Skoro se zda ze Kanadani jsou chudaci co nemaji ani na snidani ze jim stoji za to to vystat. Nakonec se ale frotna sunula celkem rychle takze to nebylo tak hrozny jak se zdalo na zacatku.
kanadska jizdni... slecna
Na konci fronty pak samozrejme ceka neco jako lidska velkovykrmna - fronta se rozdelila do dalsich pruhu ke stankum, kde nam do ruky vrazili plastikovy talir, na ten kydnuli palacinky, sirup a neo o cem jsem si napred myslel ze je to bramborak a co se pak ukazalo jako jakasi masova placka. Pak uz jen najit misto kam si gecnout - na schody nebo tak a bastit. Snidane rozdavaji stovky dobrovolniku a nekde jsem zaslechl cosi o 20 000 porcich denne.
Po snidani jsme vyrazili mrknout na Rodeo. Bohuzel je vstup placeny separatne a listky se musi kupovat nejlepe predem (zvlat v nedeli kdyz je v arealu asi vic lidi nez obvykle) ale protoze to jeste nezacalo tak jsme si aspon prohledli stadion. Je asymetricky, na jedne strane tribuny a vysypany piskem aby cowboyove padali "do mekkeho". Zrovna tam vyhravala nejaka mistni kutalka, neco mezi Dadou Patrasovou a Hankem Williamsem, takze to jsme moc dlouho poslouchat nevydrzeli.
First nation
Samotne "rodeo" discipliny obsahuji jizdu na divokem byku (bull riding) na cas, zavody na konich kolem barelu (barrel racing), sundani telete na zem pomoci holych rukou - steer wrestling, chytani telete do lasa a svazovani nohou na cas - calf roping a konecne jizdu na divokych konich Saddle bronc and bareback bronc riding. Dalsi disciplinou jsou chuck wagoons, coz jsou zavody konskych sprezeni tahnoucich takove ty klasicke pionyrske vozy. Vic vam o tom nereknu, vzhledem k cene jsme to nevideli, ale snad se tu konaji rodea i mimo CS tak mozna pozdeji jeste nejaky uvidime.
Kazdopadne nejaky kratky sestrih najdete treba tady na youtube
Po stadionu jsme se vydali dal prozkoumat dalsi casti. Midway je neco jako nase matejska. Proste ruzny kolotoce a houpacky, ale nic svetoborneho. Zadne megaobrovske a krutoprisne adrenalinove atrakce se nekonaji. Asi smerovano na deti.
Market jsou proste stanky se vsim moznym. Docela nas to vydesilo. Narozdil od Evropy se tu totiz nekontroluje jestli maji stanky nejaky vztah ke Stampede nebo ne. Mimo ruznych stanku s klobouky a opasky tu tak najdete prodejce smetaku, fenu, masaznich kresel, kuchynksych potreb a dalsiho haraburdi kteri sve zbozi primo predvadi ve stylu Horsta Fuchse.
LSD prasatka za 2000$
Dalsi parada vec jsou stanky s "umenim". Tolik kyce v ctyrmistnych sumach na jednom miste jsem snad jeste nevidel. Uzasne! Hodne jsme se tomu s Katkou nasmali. Rozhodne lepsi nez ten lunapark, WTF efekt za jedna! Tohle si vazne muze koupit jen nekdo komu na farme vyzobali mozek z hlavy slepice (nic proti venkovu, ale spousta lidi v Albrte jsou vazne rednecks nejvyssiho kalibru, kam se hrabe cesky venkov).
Mimo tehle blbosti se clovek muze mrknout do staji, kde jsou konici pripraveni na rodeo, pripadne projit simulovanym kravinem, mrknout na cesani ovci a tak. Proste zivot na venkove s praktickymi ukazkami a popisky. Nejhorsi byl pro me stan kde se konala jakasi soutez v okovavani koni. Puch spalenych kopyt mi silne pripomel zubare a takovy ten smrad co se line z vrtacky kdyz vrta takze jsme tam dlouho nevydrzel.
Horst Fuchs v suknich
Vrchol stampede pro me bylo Indian village. Placek, kde jsou postavene teepee a ukazuji se indianska remesla... To mi prislo nejmene umelohmotne a a dost poucne. navic mam radost z toho ze vidim ze se indiani snazi udrzet svoji kulturu. Zastavili jsme se na ukazky indianskych tancu a nakonec tam vydrzeli docela dlouho. Skoda ze to clovek nema sanci videt nekde v realu v zajimavejsim prostredi. Tohle za to urcite stalo! Midak dava 5 z 5ti.
Cele stampede jsme zabalili asi kolem treti a zmozeni vedrem a davy jsme vyrazili domu. Cestou jsme jeste odolali koupit si stampede los po 10$ s moznosti vyhrat jakesi uber-neprakticke obrauto i s pripojenym motorovym clunem. No neberte to! Kdo by tomu losu za castku rovnajici se jidlu na den a pul pro dva odolal ze ;-). Naprdet!
Cestou jsme se zasmali jeste par lidem nesoucim si mopy a kuchynske sety ktere jim vnutil nejaky mistni Horst a pak uz pod studenou sprchu....
Na zaver bych to zhodnotil jako zajimavy zazitek zadarmo ktery je dobre videt uz jen kvuli tomu co za podivnosti tam clovek najde.

Faze 4 - ohnostroje

Kazdy den vecer po celou dobu Stampede. Co k nim dodat? Maureen nam poradila ze kousek od baraku je kopecek odkud jsou videt. Vyrazili jsme tam nic zleho netuse. Nakonec se ukazalo ze "jsou videt" znamena, ze obcas zahledneme mezi vetvemi nejaky zablesk cca 3km daleko plus jako bonus asi bzilion komaru. No ale mame odskrtnuto....

Takze jo, sranda to byla, happy stampeding, howdy, yee-how a tak vselijak podobne zase dalsi rok.... ....ikdyz jednou za sto let to asi staci ;-)









prislusnice kmene Cernonozcu. Pohoda pani, chvilku s nama pokecala

6 komentářů:

  1. Zdravím vás.

    Moc se mi líbí, jakým stylem tady ty články píšete a je to takové informativní. Člověku to mění představy o tom, jaké to tam je a přece jen je rozdíl od nějakého článku typu, co všechno ve městě najdete, největší slavnosti atd. a článek od lidí, kteří tam opravdu žijí. Jen mě teda překvapují vaše neustále připomínky, že tam není sociální vyžití, i když poslední dva články jsou o festivalech. Nějak se mi pořád nechce věřit, že tam nejsou hospůdky, hospody a bary, kam by se dalo na noc vyjít, protože to mi přijde jako takový základ i pro každou vesnici. Reaguji tak trochu na komentáře v minulém článku. Přiznám se, že za měsíc a něco míříme taky do Calgary, takže vaše články jsou velikým přínosem informací.

    Pablo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj (tykat snad mozno)
      vsat ty ten mrtvy downtown uvidis za mesic sam ;-)
      Ne vazne: neco tady je, neni to ale soustredene v downtownu ale spis na 17ave south a je toho fakt malo. V podstate jen cast jedne ulice, coz je na mesto o rozloze New Yorku a potu obyvatel jak ma Praha fakt houbelec.
      Jestli se tu za mesic objevite, dejte vedet. My budem brzo kupovat auto, shanime nekoho na vylety abysme se podelily o naklady a tak. A pak budem auto zas nekdy v listopadu prodavat takze pokud byste treba meli zajem....
      Skoda zes nenapsal o tyden driv, nase bytna pronajima basement za dobrou cenu, ale vcera uz to zadala.
      Kazdopadne tady radi potkame nekoho z CZ a snad budem moct prispet i nejakou radou ci pomoci. Zezacatku se to hodi, at vas tady nekdo nenapali treba s ubytovanim jak napalili nas v Torontu.... Je to tu jina zeme, jiny zvyky, je asi potreba byt opatrny. Pis kdyztak na verejny[at]je-nejlepsi[dot]cz

      Vymazat
    2. ad socialni zovot jeste:
      tyhle dve akce byly asi nejvetsi co se tu konaji. Jinak tu neco byva na Prince's island ruzny festivaly a tak. Ale casto je to placeny a to tak ze ne malo.
      Hlavne ale absenci socialniho zivota myslim to, ze si vecer clovek proste nemuze rict "skocime na jedno" protoze 1/ na to jedno pojede hodinu autobusem kamsi a dalsi hodinu zpet, 2/ za to jedno da klidne 7$ (=140Kc) a to jeste za tretinku lahvace! Takze v realu sedi doma, nebo se jde projit (prazdnym) veernim mestem a podobne. Urco je to dany taky tim ze je tu obzvlast alkohol brutalne drahej ale proste to mesto "netepe" jestli vis co tim myslim.
      Tohle minus v mych ocich festival konajici se jednou za mesic bohuzel nevyrovna...

      Vymazat
    3. Aha. Dobré. Chápu. No rady budou určitě dobré. To o tom Torontu a ubytování jsem četl. I to, jak jste si vybírali ubytování v Calgary. Mám to tady komplet celé pročtené. A tykání být určitě může :D
      No my dorazíme až 7. září, to je pátek. Už se nám to taky blíží a tak začínáme přemýšlet, jaké věci si vlastně vzít, vzhledem k tomu, že už se bude schylovat k zimě a to je prý v Calgary až -30, takže to bude vtipné. Jak dlouho jste sháněli práci? Nebo měli jste něco už sjednané dopředu?
      Výlety bychom určitě uvítali a i někoho, kdo by nás sem tam poučil a provedl. Možná bychom dokonce pak měli zájem i o tu koupi auta, protože jak jsem četl o tom MHD, tak se bez toho asi moc žít nedá.
      Toho basementu je škoda, ale asi by se jí ještě tak dlouho čekat nechtělo. To ještě něco pohledáme.
      A ještě jsem se chtěl zeptat, jak moc je život těžký na finance? Sice vím, že šetříte každý dolar, ale jestli to je z toho důvodu, že musíte, anebo si oba šetříte na doma?
      Jinak se budeme rozhodně moc těšit :)

      To piš na veřejný nevím, jak myslíš. Nicméně profil na google nemám, tak mě to nutilo do nějakých registrací a to se mi nechce.

      Pablo

      Vymazat
    4. OK, tak jinak. Muj mail je verejny[zavinac]je-nejlepsi[tecka]cz
      nahrad ty texty v hranatejch zavorkach prislusnyma znakama a posli mi mail. Domluvime se na vic.
      Provedeni po Calgary mozno, vylety mozno, auto mozno, prace v Calgary tak 14 dni az mesic hledani (ale my jsme dojeli tesne po nejakem pracovnim veletrhu a trosku jsme si i vybirali, takze to asi pujde s trochou stesti i rychleji), na penize drahy. Vic mailem.

      Vymazat
  2. Samozrejme jsou tu ruzne hospudky, bary, kluby, urcite je kam jit.
    Ale bylo to jinak mysleno. Mesta v Kanade maji uplne jinou strukturu, funguji jinak nez evropska mesta, jak jsme zvykli. Takze pod pojmem "mrtve" mesto se neda rozumet, ze tu neni kam zajit na pivo.
    Zkratka je to jine a jestli je to lepsi nebo horsi, na to uz si musi udelat nazor kazdy sam:-)

    OdpovědětVymazat