úterý 19. června 2012

zenime se v Banffu a hlidame kocicky

Domek ktery ted hlidame Kim, auto z pujcovny vpravo
Uz si zacinam pripadat jako nomad, uznejte sami: v Calgary jsme cca mesic a neco a za tu doby jsme vystridali ctyri lokace. Hned po prijezdu jsme couchsurfovali u Roxanne, pak jsme se presunuli na "normalni a dlouhodobe" ubytko k Maureen, jenze pak jsme se rozhodli odficet na tyden na farmu k Duanovi a Debbie a nakonec nas jeste kamaradka Kim pozadala jestli bysme ji nehlidali domek kde jsme tedka. Odjela totiz na 14 dni do CR, takze jsme si tak nejak vymenili role.
Kim jsme poznali pres couchsurfing, pozadali jsme ji o prespani. Jenze nema ted misto pro dva takze z toho seslo a domluvili jsme se ze muzem aspon neco spolecne podniknout. Nicmene Calgary je v podstate jen vesnice, Kim jsme potkali pak na CS party u Roxanne. Uz jsem to tusim jednou popisoval v prizpevku o rallye.
Kazdoado Kim odficela do CR a pozadala nas o hlidani. Hlavne jde o postarani se o jeji dve kocky. Takze jsme se od Maureen sbalili a ostehovali se zas o kousek dal. Lokalita je pesky do centra asi stejne daleko jako ta u Maureen, nicmene Maureen je jiho-zapad a my jsme ted severo-vychod. Sousedstvi je fajn a klidne, podobne dobra ctvrt jako u Maureen. Co uz tak moc pohoda neni, jsou kocky Bella a Max.  Max je celkem v poho, je docela plachej, prvni dny jsme ho ani nevideli. Ted uz je to lepsi, uz za nama chodi ze sklepa nahoru ale porad si drzi odstup a kdyz reknem "hus" tak zmizi.
protimedvedi kos
To ale vyvazuje Bella, to je totiz skutecna pani domu a nas tady vlastne jen toleruje. Vsude lozi a vsecko ocichava. Ze mi skace za krk kdyz "trunim" na WC to jeste preziju ale ze nam leze do talire pri obede to uz moc prijemny neni. A kdyz ji clovek okrikne tak se zatvari ve stylu "co jako ja jsem tady doma!". Dokonce zklamala i Katcina taktika psychologicke valky - na Katciny vety stylu "proc ses takova?" nebo "ses zla!" Bella nereaguje takze uz s ni nezmuzeme asi vybec nic ;-)
Jinak je ale bydleni fajn, Kim nam dokonce dala k dispozici kolo takze uz jsem tady okoli trosicku prohrcel a dneska pokud pocasi dovoli pojedu zas. Sice proviant nakoupeny mame, ale musim do kseftu s mobilama.
zrudne predelany auto v Banffu
Nas operator Wind je totiz vzor idiota a tak pokazde kdyz chceme neco menit tak nam podaji spatne informace. Tentokrat je to o tom, ze chceme zmenit plan z typu "mistni hovory zadarmo" za 25$/mes. na plan "hovory za 25c/min. plus prvnich 100 minut po cele Kanade zdarma" za 15$/mes. Ve ksefte mi rekli ze si mam dobit 15$ a zavolat na customer line ze mi to zmeni, protoze zmenu nemuzou provest v obchode. To jsme proved, na CL si me prohazovali jak horkej brambor takze jsem tam volal asi na ctyrikrat a stravil na telefonu asi dve hodiny a pak mi rekli ze ucet je blokovany, ze ted musim zaplatit celych 25$ aby se odblokoval, pak jim brnknout znova a pak to teprve provedou a tech 25$ pouziji jako kredit. Proc mi tohle nerekli v obchode a tvrdili ze 15$ staci to nechapu.
To je pokazdy neco, proste uz se kazde i malicke zmeny u nich docela desim. Minule jsem s nima stravil mladi kdyz jsme menili cislo z Torontskeho na Calgarske, o odblokovani mobilu pro jine operatory za coz si vzali 10$ a skoncilo to na tom ze zas COSI a ze se ozvou (hadejte jestli ozvali, muzete jednou) ani nemluvim... bud mi to delaji naschval nebo jsou to proste kreteni. To druhy si myslim ze je pravdepodobnejsi. Bohuzel zmena operatora je uber-komplikovana. Znamenalo by to bud nakoupit novy telefony (drahy) nebo odblokovat stavajici (nesplnitelny, viz vyse) takze to s nima musime jeste nejak preklepat.
Vcera jsme byl taky na dalsim pracovnim pohovoru do obchodu s fotakama. Byla to haluz, nechal jsem proste zivotopis v jednom ksefte v patek, byl tam zrovna manager a hned me pozval na pondeli. Pohovor byl celkem maso, nechali me predvest jakoze prodavam objektiv nekomu. Taky jsem jim musel nalhat ze tu zustavam dyl protoze jinak by me zase samo nevzali. Normalne bych z toho mel spatny svedomi ale tady jsou na praci takovy magori ze uz je mi to fuk. Holt pro me je tezsi sehnat praci nez pro ne pak nekoho novyho takze na to prdim, jinak to nejde. Navic pokud me vezmou tak budu muset pordit kosili, vazanku, kalhoty a botky. Je tam dress code. Ale vzhledem k tomu, ze Katak maka ve Vallue village a ma tam 50% slevu tak to nevidim jako nejakou extra investici. Proste nakoupim ve frcu a bude.
Pohovor byl v Marlborough mallu, par stanic C trainem na severovychod. Coz je parada, protoze hned pres ulic je obchodak T&T. A to je panecku neco pro me! Je to totiz cina, takze se da nakoupit vsecko mozne silene vcetne zelv, chobotnic, cvrcku, tisice druhu nudli, kraby, ustrice, omacky, zelenina a ja nevim co jeste. Proste idealni misto pro nakup a nasledne kulinarske experimenty. Navic mi tam vychazi suverene nejlevnejsi potraviny (napr. kure =7$, v normalnich obchodech minimalne 10$). Takze jsem neco pobral a mame ted jidla dost, coz je super protoze nejblizsi grocery je pulhodinu pesky.... jen budu propriste muset zjistit co delat s tema zelvama a krabama. Dost me to laka.
Dalsi velkou udalosti byla sobotni svatba. Prisli jsme k tomu jak slepi k houslim. Dal jsem si nejaky inzeray na zdejsi inzerentni server kijiji ze fotim portrety a tak a ozval se me par jestli delam taky svatby. Tak jsem rekl ze jo, ale ze nemam ani auto ani oblek ale ze jejich pozadavek foceni tri hodiny zmaknu za 300$ (coz je na zdejsi pomery zadarmo). Pry oblek neva, ze to bude jen mini obrad a auto ze mi zaridi pujcovnu. Takze jsme si placli! Dokonce rekli ze v pohode muzu vzit i zenu, ze si proste mame udelat vylet do Banffu, projit si okoloi a ze se sejdem pred obradem po ctvrte hodine.
V sobotu rano jsme vstali, ja zajel do pujcovny vyzvednout auto, zatimco katka se slechtila a kousek po desate jsme vyrazili. Calgary ne na navigaci celkem jednoduchy (streets/avenues plus par hlavnich tahu) plus s navigaci to byla sranda takze po chvili uz jsme najizdeli na Trans canada highway no 1. To je dalnice, ktera vede pres celou Kanadu ze zapadu na vychod (nebo chcete li opacne) pres Brtiskou kolumbii, Albertu, Saskatchewan, Manitobu, Ontario, Quebec, New Brusnwick, Nova Scotia a pak preskoci trajektem az na Newfoudland a Labrador. Celkova delka je pres 8000Km a radi se tak vedle Transsibirske dalnice a Highway 1 v Australii k nejdelsim na svete. V okoli Calgary se tahne skoro jak primka jen s par mirnymi zatackami. Pritom se ale vlni pres kopce vertikalne takze neni nouze o takove ty vyhledy kdy se schovava a pak zase objevuje nekde v dali na kopich a porad rovne... bohuzel nebylo kde zastavit, ale snad to jeste v budoucnu nafotim.
S prijezdem na upati Rocky mountains se potom zacne trosku klikatit, ale porad je to o dost mene nez nase D1. Navic provoz je tu na dalnici o dost slabsi, takze se cestuje prijemneji. Clovek nemusi davat furt bacha kdo zas bude nebezpecne predjizdet nebo delat jine magoriny na dalnicich v CR bezne, proste se zapne tempomat na 110Km/h a uz se jede. Rizeni proste neni tak vycerpavajici. Dve hodiny mezi Brnem a Prahou vetsinou citim na unave, tady jsem hodinu a pul z Calgary do Banffu ujel cerstvej jakobych misto toho sedel u caje. Pohoda.
Pred Banffem pak clovek musi zastavit u budky a zaplatit neco jako "vstupne". Dela to 10$/os ale zase je pak dobry, ze v Banffu uz se pak nechteji penize za parkovani. Aspon tak jsme to pochopili, doufam ze mi od autopujcovny neprijde jeste nejaka parkovaci pokuta.
Pocasi bylo tak na hrane,bylo skoro zatazeno, jen obcas vykouklo trosicku slunicka. Hned vedle parkoviste byla nejaka akce s veterany takze byla moznost zmrknout starou americkou klasiku - Chevrolety, Fordy.... znate to. Bohuzel amici/kanadaci jsou trosku magori na predelavky takze jsou schopni do krasneho veterana namontovat nejaky stihackovity motor a hypertluste nizkoprofilove gumy. Clovek si rika PROC? takovy krasny auta to jsou a takhle je zmrsit.
Protoze casu nebylo uplne moc a nemohli jsme si dovolit propasnout obrad, tak jsme vyrazili projit se po Banffu samotnem. Je dost podobne jako spousta jinych horskych/turistickych mestecek treba v alpach. na kazdem rohu stanek se suvenyry, nebo hospoda.... roubenice, horska reka... proste pekny ale nic co by se nedalo videt jinde.
Na mape jsme nasli kratoucky trek podel reky, tak jsme se vydali na ten. Jenze ouha! Docela tu ted poprchava, reka se rozvodnila a zalila trosku i okoli. Vysledkem byly obrovske kaluze na cesticce a vsude bahno. Katka celkem nadavala, tak jsme to radeji zabalili abysme nebyli na svatbe jeske zasplichani od blata a vydali se na druhou stranu kde meli byt na Bow river nejake vodopady. Nakonec jsme k nim nedorazili, zdrzeli nas totiz veverky. Sli jsme pres nejake hriste, kde zas bylo spoysta piskani a pohybu. Puvodne jsme si (podle piskani) mysleli ze tyhle zviratka jsou svisti, ale jsou to nejake podzemni veverky ci co. Kazdopadne bylo jich hromady a stacilo vytahnout rohlik a uz se na nas sypaly. Docela jsme se tomu s Katkou nasmali.
Samotna svatba se odehravala v Cascade gardens, coz je takovy prijemny parcik. Zenich Bangu je ze Zimbabwe, tedy cernoch jak poleno a nevesta Dana je svetla pihata Kanadanka takze jsem mel dost strachy ze bude problem s expozici (on tmavy, ona presvetlena a naopak) ale nakonec to s mekkym svetlem skrz zamracenou oblohu nebylo tak hrozny.
Samotny obrad byl jen civilni a docela kratky. Zabral asi dvacet minut a byl dost podobny nasemu - prstynky, polibek, nejake ty recicky okolo, podpisy svedku a finito.
Po obrade spolecne fotky, to je taky klasika, a pak hned portrety novomanzelu. Diky pocasi, prostoram a hlavne diky tomu ze Bangu s Danou jsou v pohode lidi tak to byla spis sranda a brnkacka. Po foceni nas navic pozvali na hostinu! Rikali jsme si ze sakras, nejsme v oblecich, navic Katka na sebe zvladla kapnout hortici z hotdogu, natrhnout si puncochace a zablatit boty takze nejsme moc repre. Ale pry to neva!
Takze nakonec i vecere byla, vinko (Katka, ja ridil, sakra!), pokec s ostatnimi.... proste prijemny vecer. Nakonec jsme z Banffu mizeli az nekdy kolem desate. Jeste ze auto se vracelo az druhej den v deset....
Pak uz jen v nedeli a cast pondelka upravy fotek, v pondeli vecer si pro ne dojeli, byli myslim dost spokojeni a rekli jsme si ze budem v kontaktu treba na nejaky dalsi spolecny podnik tak uvidime.

















Žádné komentáře:

Okomentovat