čtvrtek 20. září 2012

Prace slechti

...ale chcipaji z ni kone!
Japan Camera Sunridge
Protoze se nam zdejsi pobyt pomalu krati, asi by bylo fajn napsat neco o pracovnich zkusenostech a tak. Bohuzel nemam moc fotek, tak vam bude muset stacit povetsinou muj kvetnaty sloh ;-)
Jak uz asi vite z minulych clanku, v Torontu to nebylo s praci nic moc. Makacka ve firme "laptopexpert" u polaka nacerno, ktery byl pekny vyzirka a zgrta a snazil se prodavat polofunkcni pocitace. Byl jsem dost rad ze jsem s tim seknul. Ma to cele (pro me) vtipnou dohru. Od cloveka co tam makal v Internetove kavarne jsem se pak dozvedel, ze najmul za me nekoho jinyho a dotycneho chytili po cca ctrnacti dnech prace jak rozebira soucastky z pocitacu Internetove kavarny a cpe je do pocitacu slavneho laptopexperta. Tedy vlastne kradez. Byl natoceny na kamere a kdyz byl konfrontovan co to jako ma znamenat tak byl pry agresivni. To si ale trosku nabeh, protoze jeden z borcu z Internetove kavarny boxuje a tak nakonec mily zlodej skoncil prohozen vylohou na ulici kde ho nasledne sbalili policajti. Proste Laptopexpert je vazne expert! Pry uz to cele umrelo, dobre mu tak!
V Calgary se shanelo o dost lip, chvilku to sice trvalo ale da se. Prvni vlastovka bylo fotostudio na foceni rodinek a podobnych blbosti. managerka byla "excited" z meho portfolia, nicmene hloupe jsem prozradil ze jsem tu jen na rok takze nic. No stejne to byl jen uvazek na cca 20h tydne coz nestaci.
Japan camera Sunridge
Na dalsim pohovoru uz jsem suverene o delce meho pobytu lhal. Nouze holt naucila Dalibora housti, lepsi kdyz bude mit problem zamestnavatel s tim, ze odejdu brzo nez ja ze me nikdo nevezme. Na zadne smlouy a podobne se tu moc nehraje tak OK. Kdyz oni nejsou nicim vazani me, proc bych se mel zalamovat ja s fer pristupem?
Kazdopadne misto jsem ziskal tak nejak se stestim. Proste jsem nakoukl do jednoho fotoobchudku kde ani nepsali ze nabiraji. Zrovna byl za pultem majitel Murad a ten zahlasil ze kdyz mu predvedu ze umim prodat fotak tak me nabere. Fajn.
Pohovor pak probehl celkem vtipne. Dali mi priklad prodat 50mm makro objektiv a popsat co a jak kolem. Vtipne to bylo proto, ze jsem pozdeji pochopil ze oni sami nejsou nejak moc kovani a pokrocilejsi pojmy jako bokeh nebo backfocus jim nerikaji zhola nic.
Kazdopadne praci jsem ziskal. Sjupr!
Ukazka Aliho prace. Velikost plakatu je cca 80x50cm. Rozliseni cca 800x600
Coz uz tak moc super neni je fakt, ze se obchod nachazi v Sunrigde mall coz je docela streka od mista kde bydlime a navic mi vtipne narvali odpoledni smeny. Ze slibovaneho full time se nakonec vyklubalo 35 hodin tydne misto 40 a nekdy ani to ne. V praxi to tedy casto probiha tak, ze Katka jde na rano do prace na 07:30, konci v 16:00 ale ja zacinam treba az od 17:00 a makam do 21:00. mame teda zabity cely den a potkame se tesne pred spanim nekdy v deset vecer. Ja navic makam i soboty takze jediny den ktery mame volny na objevovani okoli je nedele. Jsou tydny kdy se prakticky nevidime ;-(. Ted uz je to teda s autem lepsi, cesta se znacne zkratila ale predtim po devate vecer chytit rozume C-train a pak bus bylo nad liske sily. Takze tech 10km vzdalenosti trvalo klidne i pres hodinu.
Ta lepsi cast je prace samotna. prodavat fotaky, tisknout fotky a blejskat fotky na pasy me celkem bavi a lidi jsou fajn. Je to takova pohodova atmosfera (az na nektere vyjimky).
Obchody jsou vlastne dva - jeden v obchodnim stredisku (mall) Marborough a druhy na Sunridge. Oboji je ve stejne casti mesta, jednu zastavku od sebe Ctrainem.
B&E efekt v praxi. Fotky jsou spatne orezane = cerna linka okolo
Ze zacatku jsem makal dost na Marborough, coz me stvalo. Tuhle lokaci ma totiz na starosti clovek jmenem Ali. Moje pocity k nemu prosli nekolika fazemi vyvoje: napred jsem si myslel ze je to proste nerudnej starsi chlapek. Pak jsem ale pochopil, ze hlavni jeho problem je v tom, ze o teorii kolem foceni vlastne nic nevi a boji se o flek, takze si svym chovanim chrani zadek aby vypadal jakoze je potrebny. Maly priklad za vsechny byl, kdyz bylo potreba ofotit nejaky vetsi obraz. OK, flatbed scanner zvladne sken do velikosti zhruba A3, takze jediny co s tim slo to bylo vyfotit fotakem. Ten covek mel za zady studiova svetla a asi tri stativy a hadejte co udelal? Vzal obrazek a vyfotil ho v nejtmavsim kouste z ruky na ISO 6400, f4 a 1/20s. Ze to bylo zasumely a mazly? To si piste ze bylo! Nevedel jsme jestli se mam smat nebo brecet. Vzledem k tomu ze jsem tu jen na par mesicu tak se spis priklanim k tomu prvnimu ale byt zakaznik, tak mu to asi omlatim o hlavu....
...navstivte nas web k nalezeni vice veci na nasem webu...
Kdyz se k vam takovy clovek pak chova prezirave ve stylu "tys zrovna nastoupil, ja tu makam deset let" tak si clovek o "profesionalite" celeho byznysu mysli svoje. Z dalsich perel nemuzu nezminit jeho "cit pro krasu" - v photoshopu zasadne pouziva efektu "Bevel and emboss", coz je presne ten efekt, o kterym si kazdy kdo poprve PS otevrel mysli ze je maximalne cool. Navic umi paradne zkombinovat barvy. Vysledek je vazne neco odporneho co pusobi dojmem ze to stvorilo petilete dite hrajici si deset minut na tatinkove pocitaci. Kdyz se s tim zkombinuje Aliho sloh (puvodem Iranec, nicmene po 20ti letech v Kanade mluvi hur nez ja) kdy plakat hlasa treba "navstivte nas web k nalezeni vice veci na nasem webu" tak je to vazne peklozni. Ukazky muzete videt na prilozenych fotkach.
Po par podobnych historkach typu "absolvoval jsem profi kurz photoshopu takze vim kde je tlaciko blur, vrstvy nevim co jsou" jsem mel Aliho proste za blbce. To vsak zmenil majitel Murad, kdyz mi jednou rekl ze mam brat Aliho jaky je, protoze ma jiny styl premysleni - byl totiz v armade. To me privedlo k tretimu nazoru - je to proste debil a zelenej lampasackej mozek k tomu. Dost to vysvetluje, profesionalni vojna zanecha podle mych zkusenosti nasledky na IQ kazdymu. Horsi nez chlast. Nevim cim to je ze tem vojclum umira tolik mozkovych bunek, asi otresy od granatu nebo neco ;-)
Dalsi lidi na Marborough jsou uz vic OK. Maka tam Skye, coz je mlada studentka. Takova tissi holka, asi proto ze je z polovicky Japonka. Pak jeste Stephen ze skotska, ktery tu je na stejnem programu jako ja. Podle jeho anglictiny jsem ho ale napred typoval nekam k Vladivostoku. Fakt mam brutalni problem mu rozumet a nejsem sam. I kanadsti zakaznici se ho ptaji coze to rikal daleko casteji nez me.
Yousif
Nastesti jsem byl pomerne rychle prerazen na Sunridge a na Marborough uz se nevyskytuju, takze jsem usetren Aliho "umeni" a hlavne hulvatskeho chovani.
Sunridge je v tomhle mnohem lepsi. Vybaveni je sice starsi (vsechno novejsi si zamluvi Ali) ale pracovni atmosfera je nesrovnatelna. Managerka je tu Mona, coz je jedna z majitelu. Puvodem z pakistanu, takova celkem prijemna, da se s ni v pohode vyjit. Pak tu maka Yousif, egyptan, ktery je z personalu nejstarsi. Puvodne pracoval jako fotograf a majitel studia, takze ma daleko nejvic zkusenosti s tiskem a podobne. Zda se mi, ze mel v zivote smulu. Vydelal v kanade penize, vratil se do Egypta, zalozil firmu a tu mu znarodnili. Takze se vratil zas do kanady. Je mu 65 let a musi makat jak barevnej. Pritom je to fajn clovek, prijemny a pratelsky. V dobe bez auta me casto braval do prace protoze jezdil okolo, rozdelil se o obed a hlavne! Hlavne se s ni da mluvit normalne a o vsem moznem a nepovysuje se...
Dalsi z personalu je Fiaz. Taktez pakistanec, takovy svetobeznik. zil v evrope v usa a tak po ruznu. Je hodne pratelsky, vzdycky pokecame. Minuly tyden me i s Katkou pozval do Indicke restaurace. az mi bylo trosku blbe nechat se hostit ale nenechal si to vymluvit. Chyby jsou dve -
Fiaz (druhy zprava)
1/ nemaji se radi s Yousefem. Pokazdy kdyz makam s Fiazem tak si vyslechnu jak si mam dat na Yousefa bacha protoze je to politik ktery se jn tvari prijemne a to same v modrym slysim od Yousefa na Fiaze. Pritom k me se chovaji prijemne a pratelsky oba. Tak nevim. spis resim jak to citim ja a snazim se nenechat je mi do toho kecat.
2/ Ma pocit ze me muze poucovat jak petilete decko. Nerikam ze se nemam ohledne labu hodne co ucit, ale kyz mi clovek co zna v Photoshopu jen nastroj blur a crop zacne vykladat jak mam retusovat a jeste takovym protektorskym tonem tak to je nekdy taky trochu moc.
Niti
Posledni na stridani je Niti. Je to studentka z Indicke komunity (ale narozena v Kanade) ktera bere praci spis jako prividelek ke studiu. Tahle holka mi vazne sedi! Ma styl humoru dost podobnej ceskymu takze se vetsinou celou sichtu prochlameme a cas vazne vali. Nevim proc, ale s ni se mi taky stavaji nejzajimavejsi/nejvtipnejsi historky. Treba jednou se zasekl davkovac chemickych tabletek do stroje. Snazili jsme se to nejak rozchodit, ja zatlacil na nejaky prevod a najednou cvak. jedno z ozubenych kolcek me zustalo v ruce. Doprdele! Co s tim? Niti to vyresila obratem. proste mi z ruky kolecko vzala, dala ho bokem a zhlasila ze "to samo", takze bylo jasny ze me podrzi. V tu chvili mi to nez prusvih zacalo byt k smichu.
Nedavno zase prisel nejaky ind a ze chce "foto na vizum". Tak se ho ptam na jaky vizum a on "no vizum". Tak rikam ze je spousta typu viz a jestli mysli na Indicky (to indi vetsinou chteji). A on na me: "na indicky nechci, ja chci jet do indie". Jakmile se otocil tak jsme se s Niti malem potrhali. Nevim proc se my tyhle vci stavaji zrovna kdyz makam s ni.
Kumbalek vzadu u stroju...
Samotne stroje na tisk jsou kapitola sama pro sebe. Staricke Konica-Minolty, ktere uz na hrbu nejaky ten krizek maji (pripomely mi doby Progidi a Milana Krupara, ktereho timto zdravim). Navic nahradni dily je tezky sehnat takze se spis tak nejak "plichti". To je furt neco. Tuhle nefunguje davkovani chemie, tamhle se zasekne papir, nebo se masinka proste rozhodne ze neni dost zahrata, odmitne tisknout a "zahriva se" treba klidne hodinu. Vzhledem k tomu, ze se cely byznys tvari jako "one hour photo" a pasovky delame do 15ti minut tak je ta hodina nefunkcnosti nekdy celkem nerv. Vetsinou se nekde s necim zastercha, neco popostrci nebo se proste ignoruje chybove hlaseni a jede se dal. Vzdycky se tomu s Niti chechtame jakoze jsme fakt profesionalni fotolab.
Kdyz je hodne velky prusvih vola se - Ali. V ramci sve taktiky stylu "musim ukazat jak jsem dulezity a potrebny" si totiz nasyslil nahradni dily do sve dodavky a nikdo jiny je nema! Casto se to taky resi tak, ze se nejaky soucastky vezmou z druheho stroje na vyvolavani 35mm negativu (pro znale: C41), protoze ten se tak casto nepouziva a prdnou se do stroje na tisk fotek. Kanibalismus se tomu pristupu rika.
O tom ze se fotky "lepi" na 15 let starych zaprasenych monitorech, ktere o kalibracni sonde za cely svuj dlouhy zivot ani neslysely se asi netreba zminovat. Proste jakoze dost dobre vybavene profi pracoviste, neasi!
"chytlavy" design, nekdo objevil prechody!
Znalosti fotografie, grafiky a tisku jsou tu obecne celkem chabe. Jak jsem uz zminoval, nejlip je na tom asi Yousef, protoze byl fotograf, vi teorii nejen o fotacich ale i o tisku. Niti je chytra tak si spoustu veci vygugli a proste si poradi... ale zbytek zamestnancu....
Nemuzu o sobe tvrdit ze jsem nejaky photoshop guru, nicmene vim na co jsou vrstvy, chapu co mi rika histogram a umim pracovat s maskami. Tyto (znova podotykam ze spis zakladni) znalosti PS mi v kratke dobe zarucili misto dvorniho retusera a designera obecne. Pri retusi staci pouzit treba vrstvu s krivkama a 80% zamestnancu a 100% majitelu zustane s pusou dokoran nad pokrocilou znalosti. Mimo me totiz skoro nikdo vrstvy nepouziva, vsichni to patlaji do jedne a pak ulozi jako jpg. Tyhle znalosti mi zarucili trosku vetsi uctu u majitelu, vic prace (letacky a retuse jsou ted na me) a taky myslim vic zavisti od Aliho, ktery tyhle veci patlal predemnou.
Tim rozhodne nechci rict ze ostatni zamestnance povazuju za blbce - to rozhodne ne. Je ni prijde vtipny jak se cela vec na venek snazi tvarit jako profi a pritom vybaveni je chabe a znalosti zamestnancu v oboru foto/zpracovani obrazu/tisku taky nic moc.
Ale co, na to vsecko kaka pes. Hlavne ze cas ubiha, penizky pribyvaji a lide jsou fajn (az na vyjimky). A za necele dva tydny stejne mizim takze pohoda....
Suma sumarum ale musim rict, ze prezentace Kanady jako pokrocile civilizovane zeme je daleko od pravdy alespon co se prace tyka. Lepi se to tu jeste mnohem, MNOHEM vic nez u nas. Slovo "profesionalita" sem na zapad jeste proste nedorazilo ;-).

Dalsi zdroj prijmu je foceni. Dal jsme si inzerat na kijiji ze fotim portrety, svatby a podobne. Ceny jsem nasadil (na zdejsi pomery) hodne nizko, jakoze co to udela. V Torontu to bylo slabsi, ale v Calgary to docela funguje. Takze jsem si stacil strihnout dve svatby, nejake ty foceni portretu a minuly tyden jsem zrovna dofotil nejake fotky pro jednu firmu. Zatim je to teda daleko od toho abych se tim uzivil, nicmene je to zajimavy prividelek (vychazi to kolem 1000$ extra, coz na zemi clovek nenajde a na to ze tu nemam zadny osobni kontakty a vsechno resim pres jeden inzerat to povazuju za uspech) a dava mi to moznot potkat se s mistnima a podivat se jak ziji. Byt tu dyl nez ten rok, mozna by se s tim i zivit dalo (narozdil od CR).

UPDATE z odpoledne:

Vepredu shopu jsou dva pocitace jakoze samoobsluzne kiosky pro zakazniky na tisk fotek na obou bezi Win XP, na jednom z nich evientne kradene s hlaskou ze nejsou genuine. Oba maji dotykove displeje, nicmene jeden dotykac nefunguje vubec, druhy ukazuje kurzor nekde uplne jinde (a to ikdyz se zkalibruje).  Ten jeden se vypnul, ke druhemu se pripojila mys. Mys takova, ze nekde nalezena takze funguje cca 20% casu. Zbylych 80% widle hlasi ze zarizeni odpojeno... blablabla. Proste stary kram. Dnes to prisel Ali "opravit" a prohlasil ze mys nefunguje protoze "windows nejsou genuine" a ze donese novou mys ktera ty windous genuine udela a pak to pry bude dobry... takova zkouska sebeovladani abych mu nevyprsknul smichy do obliceje. je to holt nas IT technik co vsechno zna a videl... a ke vsemu to zase bylo na sichte s Niti. Cim to ze se tyhle bizardnostni deji hlavne na sichtach s ni?