úterý 19. června 2012

zenime se v Banffu a hlidame kocicky

Domek ktery ted hlidame Kim, auto z pujcovny vpravo
Uz si zacinam pripadat jako nomad, uznejte sami: v Calgary jsme cca mesic a neco a za tu doby jsme vystridali ctyri lokace. Hned po prijezdu jsme couchsurfovali u Roxanne, pak jsme se presunuli na "normalni a dlouhodobe" ubytko k Maureen, jenze pak jsme se rozhodli odficet na tyden na farmu k Duanovi a Debbie a nakonec nas jeste kamaradka Kim pozadala jestli bysme ji nehlidali domek kde jsme tedka. Odjela totiz na 14 dni do CR, takze jsme si tak nejak vymenili role.
Kim jsme poznali pres couchsurfing, pozadali jsme ji o prespani. Jenze nema ted misto pro dva takze z toho seslo a domluvili jsme se ze muzem aspon neco spolecne podniknout. Nicmene Calgary je v podstate jen vesnice, Kim jsme potkali pak na CS party u Roxanne. Uz jsem to tusim jednou popisoval v prizpevku o rallye.
Kazdoado Kim odficela do CR a pozadala nas o hlidani. Hlavne jde o postarani se o jeji dve kocky. Takze jsme se od Maureen sbalili a ostehovali se zas o kousek dal. Lokalita je pesky do centra asi stejne daleko jako ta u Maureen, nicmene Maureen je jiho-zapad a my jsme ted severo-vychod. Sousedstvi je fajn a klidne, podobne dobra ctvrt jako u Maureen. Co uz tak moc pohoda neni, jsou kocky Bella a Max.  Max je celkem v poho, je docela plachej, prvni dny jsme ho ani nevideli. Ted uz je to lepsi, uz za nama chodi ze sklepa nahoru ale porad si drzi odstup a kdyz reknem "hus" tak zmizi.
protimedvedi kos
To ale vyvazuje Bella, to je totiz skutecna pani domu a nas tady vlastne jen toleruje. Vsude lozi a vsecko ocichava. Ze mi skace za krk kdyz "trunim" na WC to jeste preziju ale ze nam leze do talire pri obede to uz moc prijemny neni. A kdyz ji clovek okrikne tak se zatvari ve stylu "co jako ja jsem tady doma!". Dokonce zklamala i Katcina taktika psychologicke valky - na Katciny vety stylu "proc ses takova?" nebo "ses zla!" Bella nereaguje takze uz s ni nezmuzeme asi vybec nic ;-)
Jinak je ale bydleni fajn, Kim nam dokonce dala k dispozici kolo takze uz jsem tady okoli trosicku prohrcel a dneska pokud pocasi dovoli pojedu zas. Sice proviant nakoupeny mame, ale musim do kseftu s mobilama.
zrudne predelany auto v Banffu
Nas operator Wind je totiz vzor idiota a tak pokazde kdyz chceme neco menit tak nam podaji spatne informace. Tentokrat je to o tom, ze chceme zmenit plan z typu "mistni hovory zadarmo" za 25$/mes. na plan "hovory za 25c/min. plus prvnich 100 minut po cele Kanade zdarma" za 15$/mes. Ve ksefte mi rekli ze si mam dobit 15$ a zavolat na customer line ze mi to zmeni, protoze zmenu nemuzou provest v obchode. To jsme proved, na CL si me prohazovali jak horkej brambor takze jsem tam volal asi na ctyrikrat a stravil na telefonu asi dve hodiny a pak mi rekli ze ucet je blokovany, ze ted musim zaplatit celych 25$ aby se odblokoval, pak jim brnknout znova a pak to teprve provedou a tech 25$ pouziji jako kredit. Proc mi tohle nerekli v obchode a tvrdili ze 15$ staci to nechapu.
To je pokazdy neco, proste uz se kazde i malicke zmeny u nich docela desim. Minule jsem s nima stravil mladi kdyz jsme menili cislo z Torontskeho na Calgarske, o odblokovani mobilu pro jine operatory za coz si vzali 10$ a skoncilo to na tom ze zas COSI a ze se ozvou (hadejte jestli ozvali, muzete jednou) ani nemluvim... bud mi to delaji naschval nebo jsou to proste kreteni. To druhy si myslim ze je pravdepodobnejsi. Bohuzel zmena operatora je uber-komplikovana. Znamenalo by to bud nakoupit novy telefony (drahy) nebo odblokovat stavajici (nesplnitelny, viz vyse) takze to s nima musime jeste nejak preklepat.
Vcera jsme byl taky na dalsim pracovnim pohovoru do obchodu s fotakama. Byla to haluz, nechal jsem proste zivotopis v jednom ksefte v patek, byl tam zrovna manager a hned me pozval na pondeli. Pohovor byl celkem maso, nechali me predvest jakoze prodavam objektiv nekomu. Taky jsem jim musel nalhat ze tu zustavam dyl protoze jinak by me zase samo nevzali. Normalne bych z toho mel spatny svedomi ale tady jsou na praci takovy magori ze uz je mi to fuk. Holt pro me je tezsi sehnat praci nez pro ne pak nekoho novyho takze na to prdim, jinak to nejde. Navic pokud me vezmou tak budu muset pordit kosili, vazanku, kalhoty a botky. Je tam dress code. Ale vzhledem k tomu, ze Katak maka ve Vallue village a ma tam 50% slevu tak to nevidim jako nejakou extra investici. Proste nakoupim ve frcu a bude.
Pohovor byl v Marlborough mallu, par stanic C trainem na severovychod. Coz je parada, protoze hned pres ulic je obchodak T&T. A to je panecku neco pro me! Je to totiz cina, takze se da nakoupit vsecko mozne silene vcetne zelv, chobotnic, cvrcku, tisice druhu nudli, kraby, ustrice, omacky, zelenina a ja nevim co jeste. Proste idealni misto pro nakup a nasledne kulinarske experimenty. Navic mi tam vychazi suverene nejlevnejsi potraviny (napr. kure =7$, v normalnich obchodech minimalne 10$). Takze jsem neco pobral a mame ted jidla dost, coz je super protoze nejblizsi grocery je pulhodinu pesky.... jen budu propriste muset zjistit co delat s tema zelvama a krabama. Dost me to laka.
Dalsi velkou udalosti byla sobotni svatba. Prisli jsme k tomu jak slepi k houslim. Dal jsem si nejaky inzeray na zdejsi inzerentni server kijiji ze fotim portrety a tak a ozval se me par jestli delam taky svatby. Tak jsem rekl ze jo, ale ze nemam ani auto ani oblek ale ze jejich pozadavek foceni tri hodiny zmaknu za 300$ (coz je na zdejsi pomery zadarmo). Pry oblek neva, ze to bude jen mini obrad a auto ze mi zaridi pujcovnu. Takze jsme si placli! Dokonce rekli ze v pohode muzu vzit i zenu, ze si proste mame udelat vylet do Banffu, projit si okoloi a ze se sejdem pred obradem po ctvrte hodine.
V sobotu rano jsme vstali, ja zajel do pujcovny vyzvednout auto, zatimco katka se slechtila a kousek po desate jsme vyrazili. Calgary ne na navigaci celkem jednoduchy (streets/avenues plus par hlavnich tahu) plus s navigaci to byla sranda takze po chvili uz jsme najizdeli na Trans canada highway no 1. To je dalnice, ktera vede pres celou Kanadu ze zapadu na vychod (nebo chcete li opacne) pres Brtiskou kolumbii, Albertu, Saskatchewan, Manitobu, Ontario, Quebec, New Brusnwick, Nova Scotia a pak preskoci trajektem az na Newfoudland a Labrador. Celkova delka je pres 8000Km a radi se tak vedle Transsibirske dalnice a Highway 1 v Australii k nejdelsim na svete. V okoli Calgary se tahne skoro jak primka jen s par mirnymi zatackami. Pritom se ale vlni pres kopce vertikalne takze neni nouze o takove ty vyhledy kdy se schovava a pak zase objevuje nekde v dali na kopich a porad rovne... bohuzel nebylo kde zastavit, ale snad to jeste v budoucnu nafotim.
S prijezdem na upati Rocky mountains se potom zacne trosku klikatit, ale porad je to o dost mene nez nase D1. Navic provoz je tu na dalnici o dost slabsi, takze se cestuje prijemneji. Clovek nemusi davat furt bacha kdo zas bude nebezpecne predjizdet nebo delat jine magoriny na dalnicich v CR bezne, proste se zapne tempomat na 110Km/h a uz se jede. Rizeni proste neni tak vycerpavajici. Dve hodiny mezi Brnem a Prahou vetsinou citim na unave, tady jsem hodinu a pul z Calgary do Banffu ujel cerstvej jakobych misto toho sedel u caje. Pohoda.
Pred Banffem pak clovek musi zastavit u budky a zaplatit neco jako "vstupne". Dela to 10$/os ale zase je pak dobry, ze v Banffu uz se pak nechteji penize za parkovani. Aspon tak jsme to pochopili, doufam ze mi od autopujcovny neprijde jeste nejaka parkovaci pokuta.
Pocasi bylo tak na hrane,bylo skoro zatazeno, jen obcas vykouklo trosicku slunicka. Hned vedle parkoviste byla nejaka akce s veterany takze byla moznost zmrknout starou americkou klasiku - Chevrolety, Fordy.... znate to. Bohuzel amici/kanadaci jsou trosku magori na predelavky takze jsou schopni do krasneho veterana namontovat nejaky stihackovity motor a hypertluste nizkoprofilove gumy. Clovek si rika PROC? takovy krasny auta to jsou a takhle je zmrsit.
Protoze casu nebylo uplne moc a nemohli jsme si dovolit propasnout obrad, tak jsme vyrazili projit se po Banffu samotnem. Je dost podobne jako spousta jinych horskych/turistickych mestecek treba v alpach. na kazdem rohu stanek se suvenyry, nebo hospoda.... roubenice, horska reka... proste pekny ale nic co by se nedalo videt jinde.
Na mape jsme nasli kratoucky trek podel reky, tak jsme se vydali na ten. Jenze ouha! Docela tu ted poprchava, reka se rozvodnila a zalila trosku i okoli. Vysledkem byly obrovske kaluze na cesticce a vsude bahno. Katka celkem nadavala, tak jsme to radeji zabalili abysme nebyli na svatbe jeske zasplichani od blata a vydali se na druhou stranu kde meli byt na Bow river nejake vodopady. Nakonec jsme k nim nedorazili, zdrzeli nas totiz veverky. Sli jsme pres nejake hriste, kde zas bylo spoysta piskani a pohybu. Puvodne jsme si (podle piskani) mysleli ze tyhle zviratka jsou svisti, ale jsou to nejake podzemni veverky ci co. Kazdopadne bylo jich hromady a stacilo vytahnout rohlik a uz se na nas sypaly. Docela jsme se tomu s Katkou nasmali.
Samotna svatba se odehravala v Cascade gardens, coz je takovy prijemny parcik. Zenich Bangu je ze Zimbabwe, tedy cernoch jak poleno a nevesta Dana je svetla pihata Kanadanka takze jsem mel dost strachy ze bude problem s expozici (on tmavy, ona presvetlena a naopak) ale nakonec to s mekkym svetlem skrz zamracenou oblohu nebylo tak hrozny.
Samotny obrad byl jen civilni a docela kratky. Zabral asi dvacet minut a byl dost podobny nasemu - prstynky, polibek, nejake ty recicky okolo, podpisy svedku a finito.
Po obrade spolecne fotky, to je taky klasika, a pak hned portrety novomanzelu. Diky pocasi, prostoram a hlavne diky tomu ze Bangu s Danou jsou v pohode lidi tak to byla spis sranda a brnkacka. Po foceni nas navic pozvali na hostinu! Rikali jsme si ze sakras, nejsme v oblecich, navic Katka na sebe zvladla kapnout hortici z hotdogu, natrhnout si puncochace a zablatit boty takze nejsme moc repre. Ale pry to neva!
Takze nakonec i vecere byla, vinko (Katka, ja ridil, sakra!), pokec s ostatnimi.... proste prijemny vecer. Nakonec jsme z Banffu mizeli az nekdy kolem desate. Jeste ze auto se vracelo az druhej den v deset....
Pak uz jen v nedeli a cast pondelka upravy fotek, v pondeli vecer si pro ne dojeli, byli myslim dost spokojeni a rekli jsme si ze budem v kontaktu treba na nejaky dalsi spolecny podnik tak uvidime.

















pondělí 11. června 2012

Howdy, howdy doprowody from 'd farm!

Howdy! (jak se tak rika na venkove po kovbojsku)
V jednom z minulych clanku jsem se zminoval, jsk nas jeden z farmaru pozval na praci na farmu. Takze na tyden dost bolo Calgary, valime do prirody.
Farma - Pearson's berry farm  je cca hodku a pul jizdy na sever od Calgary, smerem na Red Deer a Edmonton. Je to rodinny podnik - manzele Duane a Debbie tam vyrabi ruzne kolace (pies), kosicky (tarts) a mufiny (muffins). Mimo peceni taky delaji syrup, nejake ty marmeladky a dokonce i ruzne "blce" na grilovacku a tak. Stejne jeste nemame v Calgary praci takze proc si neudelat zmenu a nezmaknout nejaky ten dollar navic.

Den 1. - pondeli

Puvodne jsme meli byt vyzvednuti uz v nedeli, ale nejak se to farmarum zkomplikovalo takze nas Duane vyzvedl az v pondeli vecer. Moc jsme netusili do ceho jdem, takze jsme radeji nakoupili troku vic zradla, sbalil hadry hlavne teda pracovni z Value village a v sest uz se prihnal Duane v dodavce. Vpredu jen dve sedadla takze jsem sedel v zadu na krabicich ale mista bylo hafo a jelo se.
Cestou jsme se jeste zastavili kdesi na periferii v nejake soccer hale, kde mel Duane schuzku zepry se tam budou konat nejaky trhy. Chvilku jsme pokoukali na jakousi hru kde se nahaneli lidi s mickama v sitkach ale moc nas to nebavilo. Nastesti se po ctvrthodince Duane objevil ze je vyrizeno. Za odmenu na cekani nam koupil bagetu v Safeway za 8$, coz je jinak skoro nas denni rozpocet na jidlo tady, a jelo se.
Po nejake hodince a pul jsme dorazili na misto. Lokalita nekde mezi Calgary a Red Deer (tedy od Calgary na sever) a trosku na zapad. Farma samotna se sklada z domku kde bydli Duane s Debbie, hned vedle neho barak s pekarnou a velkej sklad. K tomu prileha jeste kiosek kde se v lete prodava zmrzlina a mistni vyrobky.
Nas zavedli do domku cca 500m od toho hlavniho, proste na uplne samote, uprostred niceho. Domek je pro dva docela velkej, ale synator od Debbie a Duana ktery tu bydlel driv si odtahnul dost nabytku takze vybaveni je spore. Nicmene staci. Stul, zidle, postel, sprcha, lednicka, sporak a drez. Co by chtel clovek vic? Snad jen aby drez netekl.
S vidinou zitrejsi makacky jsme to zabalili a sli spat.

Den 2. - utery

Probudili jsme se v sedm rano do deste, nicmene pred osmou prisla SMS ze nas Duane zaveze abysme nezmokli. Takze jsme se tech 500 m svezli. Super.
Den jsme zacali vyrobou ruznych kolacku a tak. Prvni ukol byl davat testo do takovych papirovych misticek a pak je cpat pod lis. Ze zacatku jednoduchy, ale pak jsem pochopil proc jsou na lisu paku pro obe ruce. Po chvili to totiz zacalo byt trosku monotonni a kdyby byla paka jen jedna, urco bych si tam skripnul prst. Takhle to cloveka donuti narvat obe ruce pryc a nic se nemuze stat (doufam).
Pak jsem lepil nalepky na flasky. To je celkem nuda, navic jsem sedel moc vysoko a ohybal zada, ktery se mi za to odmenili slusnou bolesti. Kdyz se k tomu pridalo zvednuti par pytlu mouky a cukru tak to zadickum nepridalo... celkem makacka.
Po praci se jelo dokoupit nejakej proviant. Tedy tak jsme si to s Katkou aspon predstavovali. Podle Duana ma zdejsi obchod "od vseho neco ale to zakladni se tam najde". No nevim. Celkem me prekvapilo ze Kanadani povazuji za "zakladni vec" treba krb, vrtacku, tricka a cepise s napisy jako "farmari krmi rodiny" nebo "vymenim pritele za traktor John Deere" nebo pneumatiku ale naopak mezi zaklady nepatri pecivo (mimo baleneho) a maso. Proste zradlo naprd. Odesli jsme s toustovym chlebem, konzervou rajcat, parky a pocitem ze Kanadani asi normalni jidlo mimo konzerv neji.
Vecer jsme stahli maily a tak. Net je v pohode, Duane nam po dobu pobytu poskytl USB klicenku s pripojenim pres mobil. Neni to nejrychlejsi a data jsou omezeny ale na brouzdani a maily staci. Pak se slo spat.

Den 3 - streda

Rano na osmou zase nabeh do prace. Dopoledne opet kosicky. Celkem me z nich zacinalo hrabat. Cely proces funguje tak, ze se testo da do takoveho velkeho podavace, z neho pak leze takova jako "stangle" kterou mala gilotinka kraji na takovy spalicky. Ty se hazi do kyble ze kteryho se pak vytahuji a davaji na plech do papirovych kosicku. Dalsi faze je pak lis popsany vyse. Tentoktat jsem cpal kosicky. Ze zacatku jsem se snazil drzet tempo s gilotinou a rikal jsem si ze pri kazdem "svist" nacpu jeden kosicek abych stihal. Jenze ouha! Gilotinka je rychla svine, docela jem ji zacal nenavidet takze uz chapu jak se musel citit Ludvik XVI za francouske revoluce.
Navic nahore v kyblu jsou spalicky OK, ale dole jsou uz vlastni vahou slepene. Cim hloubej je tedy clovek v kyblu tim je casove narocnejsi je rozlepit a tudiz je clovek casove vic.... v kyblu. A gilotnka furt svisti stejne rychle. Ke konci uz me celkem dral pocit ze sice makam jak nejvic muzu ale vim ze spalicky v kyblech spis pribyvaji nez opacne... Clovek by musel byt neco jako Michael Schummacher v plneni kosicku aby to stihal. Proste to neslo.
No ale kazda prace jednou konci, i ja jsem byl odvolan na neco jineho.
Dostal jsem za ukol mixovat kybl (zas! vsecko je tu na kyble!) se skrobem. Ze zacatku se to zdalo jako jednoducha vec, ale skrob vsakl neuveritelne mnozstvi vody a zacal byt ulepeny jak klih takze me michaci ruka celkem bolela.
Skrob jsem pak nalil do obrovskeho kotle se Saskatoon. To je neco mezi boruvkama a cernym rybizem. Roste to na takovych vyssich kerich a v evrope se to myslim nevyskytuje. V kotli to bublalo a po naliti skrobu se to zahustilo dost slusne. Michy, michy a uz jsem to rozdeloval na mensi casti, pro zmenu zase do kyblu.
Odpoledne jel Duane s Debbie na trhy nekam pryc a protoze Shelly ktera to tam ma pod palcem chodi na driv nez my tak jsme zustali sami. Dostal jsem za ukol kosicky, tentokrat nastesti tvarovat na lisu, coz me celkem bavi. Shelly to zapnula rekla mi ze mam pockat az zhasne cerveny svetylko a pak muzu jet.
Jenze svetylko ne a ne zhasnout! Lis samotnej fungoval, ale problem byl v tom, ze takovy jako kuzely co z toho lezou a delaji prave ty prohlubinky v kosickach zustavaly studeny. a kdyz jsou studeny, trva jeden kosicek misto cca 2 sekund dobre 5 mozna i 6 sekund protoze se na to testo prilepy a spatne se odelava. To nezni jako takovej problem kdyz se kosicku dela par. Kdyz mate ale kosicku udelat 20 plechu, cas prace se razem posune z hodiny a pul na dobre tri, pripaden i vic. Co s tim?
V mladi jsem koukal ma McGyvera tak jsem si rikal ze to nejak dam do kupy. Posudlil jsem nejake nastaveni pomackal par cudliku a..... nic. Nezbylo nez zvalota Duanovi co s tim. Pry to sam neopravim tak mam zbytek casu aspon strihat nalepky na flasky. Tak OK, chvilku strihacky, pak jsme s Katkou posmejdili podlahy hadrem (bacha na zarivky! stropy jsou nizke, malem jsme jich nasadou kostete par vysklili) a pro dnesek konec.
Udelalo se pekne, tak jeste mala prochazka. Duane rikal ze je tu nekde ve vzdalenosti dosazitelne chuzi narodni park kde se da chodit ale nenasli jsme ho. Takze aspon po silnici tam a zpet, nafotit nejake stodoly, kone a tak.
Vecer nas jeste prisli navstivit jeleni. Kolem desate se objevilu u baracku, cumeli jsme na ne z okna asi z peti metru. Pres okno nas necitili a byli jsme v tmave mistnosti tak asi i blbe videli.

Den 4. - ctvrtek

Rano zae nastejno, zase kosicky. Tentokrat se ale nastesti nekonala gilotinka takze nervy zustaly usetrene. Netesim se ale na zitrek. Neco mi rika ze to pekelne rychle "svist, svist" zase uslysim....
Protoze se udelalo fakt pekne, dala se cast prace zmaknout i venku. Duane dojel s nakladem rebarbory do muffinu a kolacu a bylo treba usekat konce a nakrajet. Zdalo se to jako parada job! Na slunicku striska, pod striskou stolecek a velkej nuz, takova skoro maceta. Pripadal jsem si jako Indiana Jones a jal se sekat a krajet. Smich me presel po par minutach kdy jsem se slusne fiknul do prstu. Pak uz jsem si daval bacha. Nicmene i pres zraneni pohoda ve stinu s vyhledem na oblohu a tak... 
Po praci jsme meli v planu vyrazit do mesta Red deer na nakupu ale Debbie a Duanovi dojela nejaka navsteva takze se to posunulo. Dali jsme si pohodu v baracku, sprcha, nejake to jidlo (spagety+konzerva z mistniho superstoru - viz vyse), mrkli na net a relaxovali.
Duane se objevil v sedm, ze uz muzem. Do Red Deer je to cca ctyricet minut jizdny, cestou celkem pekna krajinka - travicka a stromy, cerveny stodoly, kravicky, konici, ropne vrty a tak. Samotny Red Deer je asi prudanuda. Kolem 100 000 obyvatel, coz je na CR uz slusne, ale tady je to takovy zapadakov. Nicmene obchod je tu vybavenejsi, takze jsme nakoupili nejaky proviant na zitra a pozitri a dokonce i neco domu (treba siska sunky tu byla o dost levnejsi nez v Safeway, kam chodime v Calgary).
Cestou zpet nas Duane jeste trosku povozil po okoli, zahlidli jsme par srncu a vyfotili kravicky. Vecer jsme mel v planu pujcit si auto a objet okolo par mist na vecerni foceni ale i tady se uz po desate stmiva a my dojeli za posledniho svetla tak pozde.

Den 5. - patek

Debbie zmizela smeren na pohreb do Saskatchewanu takze jsme ji cely den nevideli. Dopoledne zase peceni, je to horsi nez o vanocich.... Po obede jsme vyrazil s Duanem pro rebarboru. Roste tady jednomu znamemu na pozemnku a Duane je s nim domluvenej ze si ji muze brat. Vyrazili jsme dodavkou a protoze Duane musel neco poresit s telefonem tak me nechal ridit. Docela me prekvapilo jak je takova velka mrcha ziva. Asi to bylo tim ze je prazdna, ale kdyz jsem pri odbocovani slapnul trosku na plyn v domeni ze to bude liny tak to celkem ficelo.
Cestou to bylo i pres nejaky mestecko/vesnici se semaforama. Blikla mi cervena tak jsem musel trosku vic brzdit a najednou rahot jak svina. Vsecky krabice v zadu popadaly! Duane se jen chectal zepry kdybysme byli plni zbozi tak si uz utirame z hlavy nejaky dortiky ktery by na nas urcite pristaly.
Sekani rebarbory je pohoda. Dostal jsem velkej nuz a mel jsem za ukol trhat a odrezavat zahlineny spodky a listy z vrsku. Dela se to skoro samo. Za hodku jsme meli nasbiranou hromadu. Jeste z tak, protoze zacinalo prset.
Na obed jsme se tesili na mrazenou pizzu, jezne ouha! Trouba se ukazala jako nefunkcni, tak jsme jen na ten mrazenej kus smutne cumeli a byli zase o parku.
Odpoledne pak zmizel i Duane na trhy, Shelly sla domu ve tri a tak jsme zustali s Katkou sami. Katka cosi dal kuchtila a ja jsem zase macetou sekal rebarboru. Udelal se mi z toho docela dost slusnej puchyr, je toho fakt hromada.
Vecer jsme se utahani odplazili zase o domecku. Katka vytuhavala, ja jsem vyuzil toho ze neprsi a sel se projit. Zasel jsem na sousedovic pozemek, pry je soused v poho a navic nebyl doma. Skaknul jsem i do lesa - je to o dost jiny nez u nas. Les j mnohem vic zarostly, nikdo se tu o nej nestara takze vsude se vali vetve a roste vselijaka trava. Jinde nez po cesticce je to skoro nepruchozi. Cestou zpet jem zas zahlid nejaky jeleny, ale to uz je normalka. Los zatim zadnej ale vsichni tvrdi ze v Banffu je dost sance ze je uvidime.

Den 6. - sobota

Posledni makaci den tady. Duane je na trzich, makali jsme jen se Shelly. Dopoledne jsme stravil u lisu coz me ba. Neni to narocny a muze se u toho stat rovne takze ani zada neboli. navic na obed byla pizza, pouzili jsme troubu v pekarne takze jakoze profi! Nicmene jak jsem uz psal, s jidlem je to tu naprd, uz se tesim na civilizaci a kus normalnejsiho zvance. Navic uz me zacina vytacet mistni radio. Hraji tam furt dokola western-country hudbu-music prokladanou inzeraty typu "prodam ojety traktor" nebo "ztratila se mi rohata krava, kdo ji najde dostane litr mlika". Proste zpravy ze sveta jak svina.
Odpolecne Shelly zmizela domu, Katka pokracovala v kuchteni a ja zase sekal rebarboru. Puvodni nadseni uz me preslo, mam celkem zniceny ruce. Na leve jsem se riznul tak ji nemuzu moc pouzivat a na prave se mi udelal dalsi mozol pres ten prvni. Takze je to celkem hluboky a pri praci to docela boli.
Ale vse jednou skonci a tak i my uz mame vydelano....
K veceru zase chcalo takze do domecku a na kute. Duane poslal sms ze nas vyzvedne zitra v edm rano coz bude boj.

Den 7. - nedele

Rano vstavacka, nacpat veci do dodavky a uz jsme si ficeli zpet do Calgary. Cestou jsme z auta zahlidli jeste mladeho losa. Jen jsme ho mijeli takze fotit jsem nestacil ale pristi sobotu snad v Banffu dame vse.
Na rozloucenou jsme dostali jeste kolac a par muffinu jako vysluzku a bonus 100$ k platu za dobrou praci. Domluvili jsme se ze zustanem ve styku a kdybysme jeste pred odjezdem potrebovali vydelat nejaky ten dollar tak ze se tam jeste treba objevime.
Byl to fajn tyden, prace byla teda celkem narocna ale asi by si clovek zvykl. Klobouk dolu pred Duane a Debbie, makaji tam kazdej den vcetme sobot a nedeli nechapu jak to muzou davat a mit neco ze zivota ale preju jim hodne stesti. Navic venkov tu znamena opravdu samotu, bez auta si clovek ani neskrtne.


pátek 1. června 2012

Calgary II

nas domek
Uff, uz jsem teda dlouho nic nepsal, jsem nejak ve skluzu ale ono taky neni moc co. Proste presunuli jsme se konecne do noveho bydleni a na prervanou domacnost (viz minuly clanek) jsme si zvykli. Hlavne ocenuju zahradku a balkonek, pocasi zacina byt teply takze gecnou si s obedem ven je k nezaplaceni.... uz se tesim az budem mit prijem a budem si tak moct dovolit vecerni vinko a tak. Nakonec je tady prijemne. Maureen je v pohode, porad se usmiva a pta se jak se mame. Jeji pes - Mr. Magoo jek klidas co nesteka. Maureen nas vzala do Value village, coz je jeji oblibeny sekac se vsim. Objevuje se tam tak dobre dvakrat tydne, nakupovat ty ruzny sosky a jiny sracicky. My to vzali s povdekem protoze potrebujem nejaky lehci obleceni a Maureen ma navic jako stala zakaznice 30% slevu. Takze jsme vylezli o par dolaru lehci, ale zas mam kratky gate, tricko na doma (se znakem Kanady, eh!) a celkem repre kosili - ktera se bude hodit. Katka nabrala cuprozni gate, krutoprisnou sukynku kterou vyrabel nekdo na LSD a konecne nejaky boty takze uz nemusi chodit v zimnich bagancatech.
Obyvak sberatelky Maureen
No ale hlavne - ve Value Village nabiraji, katka byla na pohovoru a pristi pondeli tam nastupuje do prace. Je to sice za 10$/hod plus celkem daleko od centra ale lepsi nez nic. Jen mi vrta hlavou jaktoze tu vsichni cesi maji na praci v centru stigro a my zas nic. Mozna je to tim ze jen par dni pred nasim prijezdem byl neaky pracovni veletrh a vsichni nabrali.... proste jsme na tohle fakt "stastlivci".
Ja nasel nejakej inzerat do fotostudia. Amici/kanadaci se radi foti, takze j tu bezne ze jsou tu studia i v obchodaku (SEARS). Kdyz jsem se tam ale ukazal s zivotopisem, tak slecna prohlasila ze jsem na to prilis dobrej ;-) a ze by mi /neoficialne/ doporucila jeste jedno studio hned vedle, ze je vic "profi". Tam jsem se libil, pohovor probehl a ted se ceka na rozhodnuti z hora ktery by melo prijit pristi tyden. Tak uvidime, cekame. Je to teda jen parttime 20-25hod/tydne ale rek jsem si ze plat potrebuju tak aspon 350$/tyden a tvarili se ze jsou s tim srozumeni.
Mezitim nez se vsichni rozhoupou tak asi povalime na farmu. Byli jsme tu na mistnich trzich a jeden farmar nas pozval ze by tam mel nejakou praci, i kratkodobe. Takze asi vypadnem z mesta na chvilku na venkov a zmaknem nejaky ten dolarek. Asi to bude tezsi prace, ale tyden vydrzime a bude to fajn zmena.
Taky moje fotoinzeraty na kijiji nesou ovoce. Mildak bude fotit svatbu! A ne ledajakou! Bude to svatba v Banffu. Lidi jsou v pohode, domluvili jsme se, ze pro me najmou auto na celej den, zajedu si s Katkou do Banffu, pak jim odpoledne na tri hodinky nafotim obrad a portrety a jeste za to dostanu 300$. No neberte to! Takze za cca 14 dni to vypukne.
Do toho jeste nejake poptavky na portrety a tak ale zatim se nic neuskutecnilo. Kdyz to klapne tak bych mel delat nejaky portrety nejakeho typka v sobotu odpoledne. Pul dne foceni za 70$. To jsou penize za ktere by tu fotograf nevstal ani z postele ale pro me to znamena znacny extra prijem. A ze beru praci mistnim profikum? Jejich smula ze jsou nenazranci nenazrani (svatba klidne za 2500$ - se posrali po svestkach ne?). Kazdopado ozval se mi jedem fotograf jestli jsem se nezblaznil ja, ze vic nez 70$ si vydelam  za den i v mekaci. Coz je sice pravda, ale zas on zna prd moji situaci tady. Nicmene vypadla z nej dobra rada. Rikal ze nekteri lidi tady povazujou za vzorek kvality cenu a ze kdyz zam takhle nizkou tak ze me tahle sorta lidi odepise aniz by fotky vubec videla. Jak znam ty magorsky kanadany co jsou schopni utratit majlant za kazdou kravinu kdyz se jim dobre marketingove poda tak to svoji logiku ma. Takze ted davam inzeraty dva - jeden ze jako foceni za levno, druhej jakoze profik za draho. A ono to asi funguje mam uz i nejake predbezne odezvy za draho! No, branit jim nebudu ze.... ;-)
Weaselhead
V mezicase se ozvala Kim, je z CS komunity, puvodne jsem ji pozadal o prespani jeste pred prijezdem a pak se nahodou objevila u Roxanne na CS party (Calgary je holt maly). Ma pritele v CZ a nema tu s kym jezdit na vylety a tak. To je ovsem neco pro nas! Hned jsme se scuchli ze muzem podniknout neco spolu. Napred nas pozvala na minivylet do oblasti Weaselhead. To je vlastne jeste v Calgary, je to takovy narodni park kterym protika Elbow river. Je tam fajn prochazka a fakt je to kousicek. Navic na zapadni strane zacina indianska rezervace coz je pro nasince o to romantictejsi....
Kim se ukazala jako fajn pruvodce, protoze nas potom pozvala na rallye. Pry nejaky jeji kamarad jezdi amaterske zavody ze je to pry cca hodinu a pul od Calgary na upati Rockies. Takze to jsme taky nemohli minout! Bohuzel poprchavalo, byla kosa a blata hromady ale i tak super zazitek. Kazdopadne krajina je tu zajimava, uz se tesim na nejaky vylet do prirody.
Dneska jsme ke Kim pozvani pro zmenu na navstevu k ni domu. Musime se ji nejak odvdecit, rikala ze "love svitchkova" takze mozna ukuchtime ceskou tradici ;-)
Mezitim vsim tu byl Lilac festival, coz jsou jakesi trhy plus obcas hudba a tak. Pekny ale lidu husto. Taky me docela stvalo ze stanky nejsou regulovany jak u nas, takze tu byla i spousta kravin jako treba stanky pojistoven a podobny pitomosti, ktery podle me na festivaly nepatri. Ale co uz. Prave tady jsme potkali farmarsky stanek od ktereho mame pozvani.
Uplne nej pro me z festivalu byla jakasi skupina Chilanu, ktera hrala indianske pisne a k tomu se predvadeli tanecky. takovy Chilsky folk. Tenhle typ hudby me bere uz od dob co jsem slysel "El Condor Pasa", proste ty pistalky a tak... k tomu tance holek va takovych tech klobouccich a krojich. Takze jsem si to uzil maximalne.
hudebnik z Chile
Musim se po te hudbe jeste nejak podivat na netu. A mezi tanecnikama byl mladej Jan Triska! Fakt! Az na vekovy rozdil to byl celej on - viz foto.
Vcera jsme se b yli projit v Downtownu. Libi se mi zdejsi pocasi, malokdy je tu upne modra obloha ale mraku je tak fotogenicky akorat takze jsem se tesil na nejake vecerni fotky. Myslim ze to vyslo.
Taky jsem se tesil jak v americe uvidim nejaky ten "ghost town" - mesta davno opustena a prazda. To se mi splnilo uz tady v Calgary. Kolem devate vecer je centrum uplne prazde, na chodnicich jsme byli sami a jedini! Hodne divny pocit a jedna z veci proc bych tu nechtel zit. Az na zastavce C trainu jsem potkali par lidi. Co tu ti mistni po vecerch delaji? Do mesta nejdou protoze tam nic neni. Do baru nejdou protoze je drahy a pak se nemaji jak dostat domu.
Mlady Jan Triska
Zato jsme potkali celkem dost ozralcu. Kanadani fakt asi neumi pit. Protoze maji v hospodach draho tak si koupi chlast v liquor storech (jeste predtim nez je na noc zavrou) a vysosaj to rychle a potajmu nekde v temne ulicce aby nedostali pokutu za chlast na verejnosti. Vysledkem je ze jsou v devet vecer zliti jak taga. kdo vymyslel ten system ze se nemuze pit na verejnosti a ze na chlast v barech je brutalni dan musel byt vazne iditot protoze ucinek je presne opacny. Kazdopadne prumerny Kanadan by myslim v CZ po par pivech padl pod stul. Docela si z nich v tomhle delame srandu. Chudaci. Maj to tu v tomhle pitomy....



Weaselhead
Katka v dollarame. Proste obchod "vse za dolar". Co bysme tu bez nej delali?
14th street sw
Tanecnice z Chille

...da se hrat i na valchu
Bow river a downtown


C Train station